donderdag 6 december 2007

Ver-wachten

Sinterklaas is weer uitgezwaaid met muziek en lampionnenoptocht, iedereen verwend achterlatend. De laatste happen banketstaaf worden nog gauw weggespoeld. We kunnen geen pepernoot meer zien, want die aten we al vanaf september. De winkeliers zijn blij met hun omzetstijging, want er is flink uitgepakt.
Sint heeft zijn gevolg nog niet op de boot naar Spanje gezet of de kerstman staat alweer te trappelen. Winkels worden rijkelijk versierd met kleurige ballen en Swarovski sterren. Mensen rennen naar de verkooppunten om de felbegeerde Nordman in huis te halen, want ook al is hij dit jaar weer duurder geworden, deze kerstboom laat zijn naalden niet vallen en dat is hard nodig als hij het zeker een maand moet volhouden in de warme woonkamer. En de eerste kerstkaart is al binnen.
Mensen kunnen niet wachten tot het kerst is. Hoe komt dat? Snakken we zo naar gezelligheid, dat we van feest naar feest schuiven?
Het is advent. Dat betekent dat we toeleven naar kerst. In alle rust meeleven met Maria en Jozef. Dat we ons biddend voorbereiden op de komst van onze Here Jezus naar deze aarde. Dat we Hem verwachten als baby'tje in de kribbe, maar vooral als Redder en Verlosser in ons leven nu. Het Licht dat in de wereld is gekomen om ons in het licht te zetten, om ons te bevrijden van de duisternis. Daar dank ik Hem voor als ik deze dagen een kaars aansteek.

Geen opmerkingen: