zaterdag 29 december 2007

Oliebollen

Het is weer oliebollentijd. Hoewel een oliebol altijd lekker is, houd ik ervan om ze voor deze speciale tijd te bewaren. Ik herinner me nog van vroeger thuis dat we ze zelf bakten. In de keuken stonden schalen met theedoeken erover, waarin het deeg lag te rijzen. En dan zag je dat plakkerige bolletje veranderen in een heerlijk bruin korstje, vooral die uitstulpinkjes waren zo knapperig. Dat maakt een eigen gebakken oliebol lekkerder dan zo'n perfecte ronde van de warme bakker. Ook de zelfgemaakte appelflappen van mijn moeder zijn nog steeds onovertroffen. Maar toch staan we niet meer met verhitte gezichten boven de zonnebloemolie. Wie zou al die bollen moeten opeten? We kopen een zakje van tien oliebollen, eten er op nieuwjaarsdag drie bij familie en dan zijn we zo vol van al dat eten, dan kunnen we geen kerststol, gourmetvlees of appelflap meer zien.

1 opmerking:

piet zei

Bij ons thuis wordt er al flink van de oliebollen en appelflappen gegeten. De mannen ontbijten, lunchen en dineren ermee.
En....we hebben flappen en bollen uitgedeeld en een aantal in de vriezer gestopt . Over een maand smaakt het dan extra lekker...
Goede jaarwisseling.
Rian