zaterdag 7 februari 2009

Schepping of evolutie

Is het handig dat de EO de discussie aanzwengelt over de evolutietheorie? Leeft het eigenlijk onder christenen of blaast Andries Knevel het vuur onder de verdeeldheid aan? Staat er niet in de Bijbel dat men geen woordenstrijd moet voeren die geen nut heeft? Hoeveel wisten er dat 2009 het jaar van Darwin is? Afijn, ik als Elfde Uur kijker weet het nu. Ik heb ook het programma 't Zal je maar gebeuren gekeken om de discussie te volgen.
Wat jammer dat de tendens was dat 60% van de EO achterban NOG STEEDS in het scheppingsverhaal geloofd. Met andere woorden, die zijn nog niet zo ver... De gerespecteerde Cees Dekker mocht het woord voeren en de niet geheel omstreden Willem Ouweneel werd naar zijn mening gevraagd en ook de intelligente Andries Knevel vertelde hoe hij erover dacht. Drie mannen van formaat die in de loop van de jaren van mening zijn veranderd en niet meer in het Bijbelse scheppingsverhaal geloven. 'Nee, Genesis moet je literair lezen'', verkondigde Ouweneel. 'Het geloof is een mozaïek waarvan je de stukjes weleens om moet draaien', meende Knevel. Vóór het scheppingsverhaal was de man die de de Ark van Noach na bouwde. Je hoorde de kijkers denken: 'Welke gek maakt er nou een boot van dat formaat?' Kon de EO geen gerespecteerde, intelligente, bekende mannen vinden die geloven in een schepping in zes dagen? Wat een eenzijdige mening werd hier verkondigd! Of je het er nou wel of niet mee eens bent, de kijkers hebben recht op een eerlijke discussie.
Volgend jaar vragen we ons af of de opstandig van Jezus wel wetenschappelijk bewezen kan worden. Nee? Nou, dan moet je dat gedeelte literair lezen. Of je veranderd gewoon van mening: Het was vast een geestelijke opstanding. Jezus vroeg zich al af of Hij nog geloof zal vinden als Hij straks terugkomt.

1 opmerking:

Niko zei

Ik vond de versie van Cees Dekker nog bedenkelijker dan die van de andere twee...

Groet,
Niko