zaterdag 31 januari 2009

Creatieve gebedsvormen

Helemaal enthousiast ben ik over het boek 'Dag en nacht roepen zij tot God'. Een inspirerend verhaal over een gebedsbeweging, waarbij 24 uur per dag 7 dagen per week continue wordt gebeden. Hiervoor is een speciale gebedsruimte ingericht waar mensen samenkomen. In deze gebedsruimte wordt gebeden met aandacht voor alle zintuigen. Inmiddels is dit concept over de hele wereld overgenomen. Ook in Nederland zijn een aantal 24-7 gebedsruimten. Het gebed wordt tastbaar gemaakt. Niet overal is dezelfde inrichting, maar het idee is hetzelfde.
Er brandt bijvoorbeeld altijd een kaars met drie pitten, symboliserend: God de Vader, Jezus de Zoon en de Heilige Geest. Ook kun je zelf een kaarsje aansteken als teken van voorbede.
Gods heiligheid wordt erkend door je schoenen uit te trekken. Je kunt je handen wassen en op die manier je zonden belijden of knielend voor een groot kruis.
Er is een gebedsdoos voor anonieme gebeden of juist een gebedsmuur, zodat je gebeden gelezen kunnen worden en meegebeden. Er is een boek waarin gebedsverhoringen een plaats krijgen.
Er hangt een landkaart of een wereldbol, zodat je kunt bidden voor de wereld. En een kaart van de plaats waar je woont, waarin je een punaise kunt steken om te laten zien voor welke straat er al gebeden is.
Je kunt er op een creatieve manier God aanbidden, met verf of klei. Je kunt luisteren naar een CD of je leest een stukje uit de Bijbel aan de hand van het rooster. Je kunt er in een spiegel kijken en je eigen veroordelingen afleggen en jezelf leren zien zoals God ons ziet. Er is een stiltehoekje om te luisteren naar wat God tot jou te zeggen heeft.
Zoveel creatieve manieren om te bidden, dat stimuleert je gebedsleven volgens mij enorm. Je ogen gaan open als je ziet dat er meer is, dan in een kring tegenover elkaar zitten en een uurlang luisteren naar deprimerende verzoeken voor de bovenbuurvrouw van driehoogachter.
Echt een aanrader dit boek!

Geen opmerkingen: