zaterdag 1 maart 2008

Stormachtig

Vannacht werden we wakker van de harde wind en hagel die tegen ons huis beukten. Vroeger vond ik het altijd heerlijk om dan onder de dekens te kruipen. Maar bij ons vorige huis zijn de dakpannen van het dak gewaaid, dus hoe veilig is een huis eigenlijk?
Ook in de nieuwsberichten stonden meldingen van omgewaaide bomen, een gevel eruit, dak eraf, ramen stuk, stoplichten omver, verkeersborden verbogen. Het vliegverkeer op Schiphol ondervindt veel hinder van de harde wind.
Ik was benieuwd hoe hard het nu eigenlijk gewaaid heeft. Ons dorp heeft een prachtig eigen weerstation, waar iemand de metingen actueel en accuraat op bijhoudt. Om 3.19 uur werden er windstoten gemeten van 23.7 m/s, dat staat gelijk aan storm. De temperatuur zakte van elf graden naar zeven graden Celcius om 3.51 uur. Opvallend vond ik ook dat de wind bij ons bijna altijd uit het (zuid- of noord-) westen komt en dus zelden uit het oosten. Ik moest ook denken aan de Bijbeltekst uit Johannes: 'De wind waait waarheen hij wil; je hoort zijn geluid, maar je weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat. Zo is het ook met iedereen die uit de Geest geboren is.

Geen opmerkingen: